Husbryggeriet Jacobsen frigiver i denne uge Donker Winter Ale. Varianten blev præsenteret for første gang i 2020 og vil fremover være en del af Jacobsens faste vintersortiment.
I 2020 præsenterede Husbryggeriet Jacobsen en Donker Winter Ale som årets Vinterbryg, der er en mørk, stærk, belgisk-inspireret øl, der kan lagres. For Bjarke Bertelsen, der er brygmester, og til daglig udvikler øl hos Carlsberg, er det lidt af en drøm, at Jacobsen nu og fremover kan producere en Belgisk inspireret quadruple på hele 8,9%.
- Donker Winter Ale har en varmende og sød karamelliseret smag, fulgt af dybe krydrede og liflige frugtige dufte, der spreder en ophøjet ro, som næsten har karakter af andagt. Ved det første sip bliver man næsten overvældet af den karakterfuldhed, der helt naturligt tvinger én til at nippe og ikke svælge, fortæller Bjarke Bertelsen.
Og Mads Egeskov Bach, Sr. Brand Manager, Jacobsen tilføjer:
- Jacobsen Donker Winter Ale, er en anderledes øl, der med sin styrke og smag, sidste år viste sig, at være et hit på de danske juleborde. Derfor har vi valgt i år og fremover, at beholde Donker Winter Ale, så den bliver en del af vores faste vintersortiment.
Den belgiske ølscene
Tilbage i 2000 kom øllen Abbey Ale på gaden, som den første i rækken i Semper Ardens-serien, hvor Carlsberg i samarbejde med flere af sine brygmestre og nogle af landets førende gastronomer satte sig for at udvikle specialøl, der passede til god mad. Det var i begyndelsen af den danske ølrevolution. Abbey Ale fik brygmester Bjarke Bertelsen med på bølgen, og han begyndte at eksperimentere med hjemmebrygning.
I 2004 flyttede Bjarke Bertelsen til Holland, og blev yderligere introduceret til den belgiske ølscene. Her smagte han flere af trappist-inspirerede øl, der havde inspireret Carlsberg til at brygge Abbey Ale.
- Da vi gik i gang med at forberede vinterbryggen for 2020, fik jeg lyst til at skabe en Belgisk inspireret quadruple, som var den øl, som jeg prøvede at brygge som ung. Jeg tog simpelthen det bedste af mine opskrifter med til brygmesteren på Jacobsen og forskerne på Laboratoriet – og det viste sig, her et år efter, at blive en kæmpe succes, fortæller Bjarke Bertelsen, Liquid Innovation Manager i Carlsberg Group.
Fire forskellige gær afprøvet
Første forsøg på at brygge Jacobsen Donker Winter Ale 2020 foregik på Carlsberg Laboratorium. Brygmestrene screenede fire forskellige belgiske gær fra Carlsberg Laboratoriums gærbank. Belgisk gær er en nødvendighed for at få smagen af krydrede noter, tørret frugt, rosiner og dadler, som man tænker på, når man smager belgisk øl.
- Vi valgte en gær, fra Carlsberg Laboratoriums store gærbank. Jeg tror, det er en isolat fra en flaske, de har gemt i gærbanken for mange år siden. Det kan være svært at finde ud af, hvordan sådan en gær udarter sig, når man skalerer øllen op fra det lille bryg på 250 liter på Laboratoriet til 25000 liter i produktion. Det er en kæmpe opskalering, og gæren skal arbejde hårdere, men det lykkedes ved hjælp af vores dygtige brygmestre, siger Bjarke Bertelsen.
Vinterbryg
Gennem årene har Husbryggeriet Jacobsen under Vinterbryg konceptet introduceret flere forskellige varianter: Vinterbryg 2017, A nutty Ale og Raw Cacao. Der var derfor store forventninger til Vinterbryggen for 2020. Forventningerne blev indfriet, da Bjarke Bertelsen fortalte, at hans ide var at genoplive og optimere den gamle Abbey Ale, og skabte Donker Winter Ale, som sidste år viste sig at være yderst populær blandt forbrugerne og siden er blevet kendt som en af de bedste øl nogensinde.
Ud over Donker Winter Ale, som vil være at finde hvert år op til jul, vil også Jacobsen Golden Naked Christmas Ale blive brygget i år og fremover til de danske juleborde. Jacobsen Golden Naked Christmas Ale har en fyldig maltsødme med rund efterbitterhed i perfekt balance. Duften er præget af liflige strejf af appelsin, kanel, lakrids og stenfrugt og er efterhånden en klassiker på de danske juleborde.