Menu

Gamle bøger inspirerer Grimbergen munkene til at genoplive ølbrygning i nyt mikrobryggeri

Gamle bøger skal give inspiration til nye eksperimenterende øl, når Grimbergen åbner nyt mikrobryggeri på det gamle kloster.

Grimbergen, der er kendt for sine prisbelønnede belgiske øl, har i dag afsløret, at det har fået tilladelse til at bygge et nyt mikrobryggeri indenfor Grimbergen-klosterets mure nær Bryssel. Mikrobryggeriet vil bringe bryggekunsten tilbage, hvor det hele begyndte for 891 år siden, og kombinere bryggetraditioner fra antikke bøger fra klosterbiblioteket med moderne og innovative teknikker til fremstilling af nye øl.

De middelalderlige bøger har stået i klostrets omfattende bibliotek i århundreder, og fædrene har for nyligt studeret de gamle bøger for at afdække bryggeteknikker, der hidtil er gået tabt. Grimbergen planlægger at bruge disse oplysninger, når det nye mikrobryggeri står klart til at skabe unikke og usædvanlige øl med aldrig før kendt smag.

Bøgerne stammer fra så langt tilbage som det 12. århundrede, og bøgerne afslører fascinerende detaljer om, hvordan Grimbergen øl blev brygget i fortiden. Samlingen har overlevet de tre brande, der har ødelagt klosteret. Den tredje brand i 1798 under den franske revolution truede med at fuldstændig ødelægge samlingen, men bøgerne blev reddet takket være Grimbergen-klosterets munke. Munkene bankede et hul i bibliotekets mur og fjernede i hemmelighed omkring 300 bøger, før klosteret blev stukket i brand og ødelagt for tredje gang.

Munkene i Grimbergen har også spillet en afgørende rolle i at realisere visionen om at bringe brygning tilbage til klosteret. De har valgt fader Karel Stautemas til brygmester på mikrobryggeriet. Han har påtaget sig en yderligere rolle i sit daglige liv på klosteret ved at lade sig uddanne som brygger. Dermed vil han stå i spidsen for at kombinere århundreders bryggekunst på klosteret med moderne bryggeteknikker og fortsætte arven fra generationer af munke før ham.

Da han i går talte ved en lanceringen på Grimbergen Abbey, sagde Fader Karel: ”Øl har altid været en del af livet på klosteret, og vi er stolte over de øl, vi har i dag. Vi har virkelig nydt at læse mere om tidligere tiders bryggetraditioner i disse gamle tekster. Vi har brugt timer på at bladre gennem bøgerne, som er skrevet på latin og gammel-hollandsk, og har opdaget ingredienslister for øl, der blev brugt i tidligere århundreder, humle, typer af tønder og flasker og endda en liste over de faktiske øl produceret for flere århundreder siden. Den nye viden tilføjer til vores bryggerihistorie, og jeg glæder mig virkelig til at kombinere dette med min træning og dermed genoplive brygning på Grimbergen Abbey. Vi vil fortsætte med at studere for at lære mere af bøgernes uopdagede hemmeligheder. ”

Ved begivenheden i går, da det nye bryggeri blev annonceret, afslørede Grimbergen en ny Grimbergen Triple D'Abbaye, der brygget i begrænset udgave. Den er et eksempel på de typer af bryg, som det nye mikrobryggeri kan tilbyde. Den nye øl, der kun er brygget i begrænset udgave, har været i whisky tønder i fem måneder, en teknik svarende til den, man brugte til at brygge belgiske øl tilbage i 1500’erne.

Charlotte Høgh Damgaard, der har ansvaret for Grimbergen i Danmark kalder det en stor dag for alle, der arbejder med Grimbergen, og som elsker klosterets fascinerende historie. ”Mikrobryggeriet illustrerer, at historien om de tre brande og munkene, der reddede bøgerne ud af flammerne, er sande. Vi ser frem til at munkene bruger bøgerne til at bringe de middelalderlige teknikker og ingredienser tilbage og skabe nye øl, der perfekt supplerer de eksisterende Grimbergen øl, som Blonde, Blanche og Double-Ambrée.

Grimbergen planlægger at åbne mikrobryggeriet for offentligheden i slutningen af 2020. Det vil også omfatte et besøgscenter, der giver de besøgende mulighed for at fordybe sig i Grimbergens rige arv.