Menu

Den perfekte duo: Jacobsen og pizzeria brygger ny surdejs-øl

Samarbejdet mellem Husbryggeriet Jacobsen og pizzeriaet Surt har været så en stor succes, at man igen har brygget en ny øl, Surt #2. Ligesom første gang har man benyttet det populære pizzerias surdejskultur i fremstillingen af øllet, men på en helt ny måde. Resultatet er en frisk, syrlig og krydret surdejs-hvedeøl.

En frisk, kold øl passer perfekt til pizza. Husbryggeriet Jacobsen og surdejspizzeriaet Surt er gået skridtet videre og har med assistance fra Carlsbergs Laboratorium, nærstuderet pizzeriaets unikke surdejskultur og har udvalgt to spændende mikroorganismer, en vildgær og en mælkesyrebakterie. De to mikroorganismer er efterfølgende isoleret og opdyrket, så de kunne bruges i fremstillingen af Surt #2.

”Jacobsen er drevet af nysgerrighed og en lyst til at eksperimentere med brygningen af øl. Samarbejdet med Surt giver os mulighed for at bygge broer mellem maden og øllets verden, og det er en spændende proces for os begge,” siger Mads Egeskov Bach, senior brand manager for Jacobsen hos Carlsberg.

Surt #2 brygges grundlæggende på de samme råvarer som forgængeren, men er en anelse mere cremet i fylden og har tilmed også en højere alkoholprocent på 5,7% vol. Den måske største forskel fra forgængeren, er den mere markante syrlige smagsprofil, der gør øllen meget mere læskende og forfriskende.

”Vi har gjort os umage med bryggen. Denne gang har vi været meget sparsomme med brugen af humle og har faktisk først tilsat lidt til sidst, så mælkesyrebakterierne fik god plads til at syrne øllet. Resultatet er en øl, der både har hvedeøllens klassiske krydrede noter samt en tydelige syrlighed fra mælkesyrebakterierne,” siger Mads Egeskov Bach.

Øllet er brygget i en begrænset mængde og kan fås som fadøl eller 44cl dåse hos Surt og udvalgte restaurationer.

Et lærerigt samarbejde

Som helhed har eksperimentet været udfordrende, men heldigvis også meget lærerigt. At udføre gæringsforsøg med vildgær og bakterier i laboratorieskala er én ting, men også at få det til at lykkedes i bryghuset, er en helt anden og mere udfordrende opgave. Heldigvis lykkedes det til fulde, og både folkene på Husbryggeriet Jacobsen og Pizzariet Surt er blevet erfaringer rigere.

”Jeg nyder virkelig at samarbejde med Jacobsen. De tør eksperimentere og anvende vildgær, som er mere uforudsigelig, men som giver et unikt resultat. Det er en øl med en stor personlighed, som vi har brygget,” siger Giuseppe Oliva, ejer af Surt.

Den første Surt #1 øl var en stor succes, og Giuseppe Oliva er glad for, at han igen kan tilbyde en ekstremt lokalt særlig øl til sine gæster.