Menu

Banebrydende dansk opdagelse: Vil sikre afgrøders modstandsdygtighed midt i klimaforandringerne

Netop offentliggjort forskning fra danske Carlsberg Laboratorium sikrer nye værktøjer til at bekæmpe spiring i akset – et fænomen som årligt ødelægger afgrøder for milliarder af kroner på verdensplan.

På toppen af Valby Bakke ligger Carlsberg Laboratorium – verdens første industrielle forskningslaboratorium. Her har forskere gjort et nyt videnskabeligt gennembrud, der kan hjælpe med at beskytte fødevareafgrøder mod omfattende klimarelaterede tab.  

Tro mod Carlsbergs grundfilosofi om, at både øl og videnskab bør deles, er forskningsresultaterne netop blevet offentliggjort i det anerkendte, fagfællebedømte tidsskrift Science. Dermed bliver den nye viden tilgængelig for forskere og planteforædlere verden over.

Spiring i akset er en milliardudfordring

Hvert år forårsager uforudsigeligt vejr som følge af klimaforandringer tab for milliarder af kroner, da for tidlig spiring før høst – kendt som spiring i akset – reducerer kernekvaliteten af byg, hvede og ris, og truer fødevaresikkerheden.

Det sker nemlig ofte, at korn som er spiret i akset ikke opfylder kvalitetskravene i industrielle processer og er mere modtagelige overfor sygdomme såsom skimmel. Det gør, at kornet hverken kan bruges til fødevarer for mennesker eller til dyrefoder.

Tabene kan være ødelæggende for landmænd, lokalsamfund og virksomheder, der er afhængige af en stabil produktion af afgrøder af høj kvalitet.

Nu har det internationale team bag forskningen, ledet af Carlsberg Laboratorium, fundet ud af, hvordan den komplekse genetik i et enkelt gen, MKK3, styrer frødvale og spiringsrisiko i byg. Det baner vejen for nye måder at forædle afgrøder på, så de både er modstandsdygtige over for ekstreme vejrforhold og er velegnede til forskellige landbrugsbehov.

”Hos Carlsberg mener vi, at videnskab skal deles,” siger Birgitte Skadhauge, forskningsdirektør  for Carlsberg Laboratorium. ”Ved at offentliggøre vores forskning i Science inviterer vi det globale videnskabelige samfund til at bygge videre på vores resultater, fremskynde udviklingen og hjælpe med at sikre fødevarernes fremtid. Gennembruddet er større end øl – det handler om at brygge en bedre fremtid for alle.”

Bedre afgrøder i uforudsigeligt vejr

Det er gennem avanceret genetisk analyse og markforsøg at forskerne har kortlagt mangfoldigheden af MKK3-genvarianter i byg fra hele verden.

”Vores arbejde viser, hvordan århundreders landbrug og klimatilpasning har formet det genetiske landskab for denne vigtige afgrøde og giver en køreplan til planteforædlere, så de kan balancere dvale og spirerisiko. Det vil hjælpe landmænd over hele verden med at dyrke bedre afgrøder, selv når vejret bliver mere uforudsigeligt,” siger Christoph Dockter, chef for kornudvikling ved Carlsberg Laboratorium.

Overblik over de vigtigste resultater:

  • MKK3-gendiversitet: Forskningsholdet identificerede, hvordan forskellige versioner af MKK3-genet påvirker frødvale og spiringsrisiko, hvor nogle varianter giver større modstandsdygtighed over for våde høstforhold.
  • Global kortlægning: Tal fra forskningen illustrerer den verdensomspændende fordeling af disse genvarianter, der viser selektionsdynamikken i århundreder lang domesticering og avl, og fremhæver regioner, hvor landmænd står over for den største risiko.
  • Markforsøg: Data fra flerårige markforsøg viser, hvordan målrettet forædling kan hjælpe med at balancere afgrødernes ydeevne og modstandsdygtighed og understøtte bæredygtigt landbrug i et skiftende klima.

Hvert år går cirka 30 % af Carlsbergs overskud til Carlsbergfondet, der giver disse midler tilbage til samfundet. Til videnskab og til kunstnere. Til forskning og kultur. Og til meget mere.

Carlsberg Laboratorium blev grundlagt i 1875 og er fødestedet for videnskabelige opdagelser, der rækker langt ud over øl. Fra opfindelsen af pH-skalaen i 1909, til at vinde en Nobelpris for klik-kemi i 2022, til at skabe teknologi til at forædle klimaresistente afgrøder for fremtiden, vil de videnskabelige opdagelser fra Carlsberg Laboratorium ikke blot ændre din øl – de kan ændre verden. Takket være bevillinger fra Carlsbergfondet får Carlsberg Laboratorium mulighed for at udføre vigtig, langsigtet videnskabelig forskning, der er for langsom og risikabel for andre virksomheder at forfølge.

Forskere fra Carlsberg Laboratorium, ledet af Christoph Dockter og Morten Egevang Jørgensen samt Birgitte Skadhauge, samarbejdede med et globalt team af forskere, herunder Dominique Vequaud (SECOBRA Recherches), Eske Willerslev (Københavns Universitet, University of Cambridge), Nils Stein (Leibniz Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research, University of Halle) og Robbie Waugh (International Barley Hub/James Hutton Institute,  University of Dundee, University of Adelaide) på at offentliggøre denne opdagelse.

Mere information, herunder en kopi af artiklen med en komplet liste over forfattere, kan findes online på Science Press-pakken på https://www.eurekalert.org/press/scipak/

Video: Det er muligt at modtage video af MKK3-genet til pressebrug.

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

Senior PR & Communications Manager

Miriam Hindsgaul

Tel +45 20 11 72 71 Email [email protected] 

For tidlig spiring før høst – kendt som spiring i akset – reducerer kernekvaliteten af byg, hvede og ris, og truer fødevaresikkerheden. Netop offentliggjort forskning fra dansk Carlsberg Laboratorium sikrer nye værktøjer til at bekæmpe dette.