Menu

Ølchokolade til dit parforhold

Ny chokolade kombinerer det maskuline og feminine med chokolade fra Peter Beier og øl fra Husbryggeriet Jacobsen.

Det er hverken set eller smagt tidligere i denne rene form. En chokolade smagsat med øl. Og det er nok de færreste, der kan forestille sig smagen af netop den kombination. Nu bryder Chocolatier Peter Beier alle traditioner ved at tilbyde en chokoladetrøffel med 20 procent øl. Fra start er der tre forskellige trøfler med tre forskellige Jacobsen øl.

"Jeg har forsøgt at kombinere det feminine og maskuline og har fundet den rette balance med 80 procent chokolade og 20 procent øl. Og det svarer sjovt nok til forholdet mellem det feminine og maskuline i parforholdet, hvor udtrykket vel også ligger omkring 80 procent feminint og 20 procent maskulint", siger Peter Beier.

Ingen chokolade med ølsmag
De nye chokoladetrøfler har længe ligget som en ide hos Peter Beier, der har kigget ud i den store verden for at finde lignende eksempler.

"Jeg er stødt på chokolade med øl som ingrediens. Men chokolade med ølsmag har jeg ikke kunnet finde. Det har gjort det ekstra spændende at arbejde med balancen mellem det feminine udtryk i chokoladen og det maskuline udtryk i øllet", siger Peter Beier.

Han har afprøvet trøflerne i testgrupper af forbrugere, som deler sig i tre grupper: ’Synes rigtig godt om’, ’smager ikke af øl’ og ’smager meget af øl’.

"Hvilken gruppe man tilhører afhænger nok af, om man synes om øl eller ej. Men uanset, hvor testpersonerne lå i de tre svargrupper, så ville de alle købe chokoladen", siger Peter Beier.

Et nytænkende samarbejde
Brygmester Morten Ibsen, der til dagligt står for driften af Husbrnullnullyggeriet Jacobsen, blev begejstret for Peter Beiers forslag om et samarbejde. Peter Beier og Jacobsen har et værdifællesskab i vores dedikation til det naturlige, den gode råvare og den kompromisløse kvalitet.
 

"I øllets verden har vi længe kendt til brug af chokolade som ingrediens i øl. Men det var nyt for os, at man kunne tilsætte øl som ægte smagsgiver i chokolade. Derfor sagde vi naturligvis ja tak til at deltage i samarbejdet."

Brygmesteren var med til at udvælge de øl, der er anvendt til trøflerne og satte kriterierne for udvælgelsen. Det skete på baggrund af hans erfaringer med netop chokolade i øl og generelle betragtninger omkring kombinationen af øl og chokolade.

"Det er klart, at når man kombinerer øl og chokolade, skal man vælge med omhu, så man ikke ender med en smagsmæssig kollision. Generelt vil man nok anbefale øl med stor rund fylde, høj alkoholprocent og gerne karamelliserede og tydelige ristede noter fra maltene. Det er på den baggrund, at jeg har anbefalet de tre øl, der er anvendt i Peter Beiers chokoladetrøfler", siger Morten Ibsen, og fortsætter.

"Min favorit er chokoladetrøflen med Jacobsen Abbey Ale, hvor jeg synes de frugtige aromaer fra den anvendte klostergær og ikke mindst den høje alkohol, går rigtigt godt i spænd med chokoladen og trøffelmassen".

Der er brugt tre Jacobsen øl: Abbey Ale, Original Dark Lager og Barley Wine. Abbey Ale giver aromatiske indtryk af frugt, solbær, anis, karamel og skovbund. Original Dark Lager er brygget efter den oprindelige opskrift på den bayriske lagerøl, som Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen skabte. Det er en øl præget af en fyldig maltet sødme pyntet med milde karamelnoter, som går utrolig godt til chokoladen.

Barley Wine er præget af stenfrugt, nødder, lakrids og karamel - næsten madeira-agtige noter, der giver associationer til hedvine. Samtidigt er øllet fuld af sødme og vinøsitet, der passer fortrinligt til chokoladen.