Uanset om helligdagene får dig til at tænke på juletræer, snemænd eller flæskesteg i ovnen, er der stadig én ting, der binder folk sammen som intet andet i denne tid: øl.
Traditionen med at brygge specielle øl til jul trækker på en række dybe traditioner.
De skandinaviske lande har en stærk arv i denne henseende. Vikingerne i Norge nød stærk maltet øl ved vinter solhverv, 21. december, der blev kaldt “jul”.
I Sverige og Danmark var vikingerne ligeså begejstrede for deres vinter solhverv bryg, og svenskerne var senere blandt de europæere, der bragte juleøl traditionen med sig til Nordamerika i det 17. århundrede. I Danmark har lanceringen af Tuborg Julebryg ovenikøbet lagt navn til juletraditionen J-dag, der fejres den første fredag i november, som et klart tegn på at julen er nær.
Men de særlige øl til jul var ikke kun til at drikke i gamle dage.
Øl var også en del af madlavningen og blev brugt til andre glemte juletraditioner.
Vi spurgte Bjarke Bundgaard, der er ølhistoriker, om han kunne navngive traditioner, hvor øl oprindeligt spillede en stor rolle i helligdagene. Bjarke Bundgaard påpeger først og fremmest, at måltiderne i julen forbliver en perfekt mulighed for at åbne en specialøl eller en god pilsner med venner og familie. Men der er faktisk flere juletraditioner, der inkluderer øl, som med god grund kan genoplives.
“Indtil forrige århundrede var det almindeligt blandt skandinaverne at sætte øl til den såkaldte nisse eller julealf, enten for at blive venner med ham eller i det mindste gøre ham glad. Nissen er et mytologisk lille menneske med store magiske kræfter, der blandt andet kunne ødelægge kornet. Derfor gjorde man klogt i at holde sig venner med ham,” siger Bjarke Bundgaard.
Den øl, der blev serveret for nissen var normalt brygget på hvid malt og optegnelser viser, at øllen oprindeligt blev kaldt hvidtøl. Det er en lav-alkohol sød øl brygget på karamel og chokolade malt. Alle bryggerierne dengang havde hvidtøl som deres hovedproduktion. Den ældste hvidtøl, der stadig er tilgængelig i Danmark, er fra 1924. Det er Kongens Bryghus Hvidtøl.
Læs om KB Hvidtøl her
Bjarke Bundgaard fortæller også, at en anden glemt tradition i de fleste lande er at fylde huset med julehygge om morgenen på 1. juledag ved at servere pandekager med et lille twist af øl i dejen. Bjarke Bundgaard anbefaler en alkoholfri pilsner eller en almindelige pilsner som Carlsberg uden alt for megen humle.
Glühwein eller glögg, som vi kalder det i Danmark, plejede også at indeholde øl. Bjarke Bundgaard fortæller, at det er ret nemt at tilføje.
”I hele Nordeuropa var det ganske almindeligt at bruge mørke øl som en base i en krydret ekstrakt. Denne sammensætning blev serveret varm, hvilket gør den forholdsvis sammenlignelig med julemarkedsfavoritten, Glühwein, mulled wine eller glögg, som det kaldes nogle steder. Sammen med vores kok på Bar Jacobsen, der ligger i det gamle Carlsberg i København, genoplivede vi denne opskrift, som alle kan følge,” fortæller Bjarke Bundgaard.
Se hvordan man laver den perfekte glögg her.