Menu

Carlsberg lancerer 1883-øl brygget på den originale gær fra 1883

Carlsberg lancerer i sin jubilæumsuge én af Carlsbergs største nyheder i mange år, Carlsberg 1883.

Lanceringen af Carlsberg 1883 markerer ét af de store gennembrud i ølhistorien. Det var nemlig i 1883, at man på Carlsberg opfandt rendyrkningsmetoden af gær, og samtidig delte både opfindelsen og den rene gær med andre bryggerier, så man verden over var i stand til at brygge øl af samme gode kvalitet som Carlsberg.

Carlsberg 1883 er brygget på den samme gærstamme, som Professor Emil Christian Hansen rendyrkede på Carlsberg Laboratorium på Gamle Carlsberg Vej i Valby i 1883. Carlsberg har samtidig brygget den nye øl efter samme opskrift, som Carlsberg brugte i 1883.

Carlsberg 1883 er resultatet af et forskningsprojekt som Carlsberg Laboratoriet iværksatte ved hjælp af en donation fra Carlsbergfondet i anledning af laboratoriets jubilæum.

”Der var meget få, der troede, det var muligt at genopdyrke gæren og især bruge gæren i bryggeprocessen igen. Men det lykkedes, og vi var selvsagt stolte, da vi smagte på øllen første gang i anledning af laboratoriets jubilæum. Vi følte vi smagte på historien, og den smagte godt”, siger Erik Lund, chefbrygger på Carlsberg Laboratorium.

”I år har vi sammen med Carlsbergs bryggere i Fredericia arbejdet hårdt på at skalere til større brygproduktion. Det viste sig at være lidt af en udfordring, fordi vi vidste ikke hvordan den gamle gær ville arte sig i de store gærtanke i Fredericia. Men vi er meget stolte af resultatet, der nu ruller ud i butikkerne”, siger Erik Lund.

Langt størstedelen af klodens kommercielle ølproduktion er fremstillet på gær rendyrket ved brug af Carlsberg metode. Men den oprindelige gærstamme var gået tabt, indtil nogle medarbejdere fandt en kasse med 133 år gammelt øl, da de syv kilometer lange kældergange skulle ryddes for at bygge Carlsberg Byen. Senere genopvakte Erik Lund og hans forskerkolleger den oprindelig rene gær, der har navnet Saccharomyses carlsbergensis, der dannet grundlaget for Carlsbergs 1883. Historien rejste verden rundt efter en række videnskabsfolk og ølkendere havde smagt laboratoriets genbryggede øl. Det skyldes ikke kun smagen, men også at filmselskabet Warner Brothers lavede en 45 minutters dokumentar om genskabelsen af den gamle øl, der i dag kan ses på Carlsbergs hjemmeside.

”Vi lancerer Carlsberg 1883 først og fremmest fordi vi synes alle skulle have lov til at smage den, men også fordi øllen repræsenterer måske den vigtigste milepæl i Carlsbergs historie. Carlsberg 1883 er mere end bare en jubilæumsøl. Det er en øl, der fortæller om Carlsbergs forskningstunge historie og fokus på kvalitet, og at vi fortsat gør alt for at tilbyde danskerne det bedste af det bedste,” siger Jeppe Boel, Marketing Manager for Carlsberg i Danmark.

”Med den originale gær og opskrift tilbyder vi denne gang en øl, der smager fantastisk med milde duftnoter af både malt og karamel, og som går virkelig godt til mad. At lanceringen falder i jubilæumsugen, og lige op til Golden Days festivalen, der fejrer Københavns 850 år, er vi selvfølgelig super glade for, fordi denne øl har så stor betydning os,” siger Jeppe Boel.

Carlsberg lancerer Carlsberg 1883 i Carlsbergs jubilæumsuge, der begynder mandag den 21. august. Fra september går Carlsberg i luften med en stor lanceringskampagne på både TV, biograf, trykte og online medier og igangsætter samtidig et massivt samplingprogram, der især vil blive aktiveret under Golden Days festivalen 2017.

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

PR Specialist, Danmark

Jacob Bulow Hansen

Tel +45 28 94 27 40 Email [email protected]

Carlsberg 1883 er resultatet af et forskningsprojekt som Carlsberg Laboratoriet iværksatte ved hjælp af en donation fra Carlsbergfondet i anledning af laboratoriets jubilæum.

Carlsbergs forskningstunge historie og fokus på kvalitet igennem tiden.