Menu

Carlsberg Laboratorium bag ølforskning baseret på kunstig intelligens

I dag offentliggøres en tocifret millioninvestering i nyt forskningsprojekt, der skal udvikle og teste smagsaromaer til ølproduktion. Forskningsprojektet med titlen ”The Beer Fingerprinting Project" opstod hos Jochen Förster fra Carlsberg Laboratorium.

Udviklingen af en sensor-platform kan potentielt fremme bredere forskning og nye iværksættereventyr, idet der ikke eksisterer en hurtig og effektiv måde til at bedømme smagsnuancer på i dag, fortæller Jochen Förster, Direktør og Professor, Gæring og Fermentering hos Carlsberg Laboratorium.

"Der eksisterer ikke en hurtig og effektiv måde til at bedømme smagsnuancer i drikkevarer, men det er afgørende, at vi kan dette, hvis Laboratoriet fortsat skal udvikle øl til den størst mulige fuldkommenhed og være et mønstereksempel på ølbrygning i Danmark og i resten af verden," siger Jochen Förster.

"Vi glæder os over at være en del af teamet med Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet samt Microsoft og sammen flytte grænserne for udviklingen af sensorteknologi til smagsnuancer. Det giver os mulighed for at udvikle nye gærtyper til udviklingen af craftøl, specialøl-, lagerøl og alkoholfri øl markant hurtigere og af endnu højere kvalitet."

Ideen om et samarbejde mellem Carlsberg Laboratoriet og iNano, Aarhus Universitet, begyndte at spire ved et forskningsarrangement hos Carlsberg. Udover Carlsberg deltager DTU Chemical Engineering, som tilfører projektet ekspertise inden for reaktor parallelisering og integration samt databehandling. Microsoft stiller de mest avancerede tekniske løsninger inden for kunstig intelligens til rådighed, mens Innovationsfonden står bag den finansielle investering. Målet er nu at validere og modne teknologien og gøre den brugbar til at vurdere nye bryggerorganismer.

"Fundamentet for forskningsprojektet er advanced analytics og intelligent cloud teknologi i kombination med ekspertise inden for flere forskningsområder. Vi er spændte på at se projektet udfolde sig, og hvordan det vil have indflydelse på, hvor hurtigt Carlsberg kan få nye øl på markedet," siger Ricky Gangsted-Rasmussen, Industry Lead - Retail, Microsoft Danmark.

I dag eksisterer der ikke en teknologisk platform, der er i stand til at vurdere og adskille komplekse smagsnuancer. Udviklingen af metoder til hurtigt og pålideligt at kunne vurdere komplekse smagsnuancer som eksempelvis øl, eller andre alkohol- og alkoholfrie drikkevarer, er af stor interesse for produktudvikling, kvalitetskontrol og sikkerhed. Som led i projektet, har forskere fra iNano på Aarhus Universitet, allerede udviklet sensorer samt en prototype for, hvordan man kan skelne mellem smagsnuancer i fire Carlsbergøl: Carlsberg Pilsner, Tuborg Pilsner, Wibroe og Nordic.

Resultatet af forskningsprojektet vil ikke kun styrke den danske position på verdensmarkedet for øl, repræsenteret ved Carlsberg. Teknologien kan anvendes til andre produkter end drikkevarer, eksempelvis til anvendelse i miljø-, farmaceutisk- og fødevareindustrien.

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

PR Specialist, Danmark

Jacob Bulow Hansen

Email [email protected]

Siden laboratoriets oprettelse har formålet med forskningen været at udvikle øl til den størst mulige fuldkommenhed.