Menu

Carlsberg fejrer 170 år med lagkage i alle markeder – lige fra Danmark til Kina

Fredag den 10. november er det 170 år siden, at det allerførste bryg blev sat over på Carlsberg i Valby. Alle medarbejderne i Carlsbergs 150 markeder vil fejre bryggerigruppen med en traditionel, dansk lagkage.

Selv i Kina prøver man kræfter med den danske lagkageopskrift og pynter med flødeskumskant og røde bær i anledning af jubilæet.

Carlsbergs 170 års jubilæum blev allerede skudt i gang i august, hvor Carlsberg fejrede sin fødselsdag en hel uge i København med gæster fra alle Carlsbergs markeder, der besøgte det historiske bryggeri i Valby.  Jubilæumsugens højdepunkter bød bl.a. på besøg af Carlsbergs stifter, J.C. Jacobsen, der blev bragt til live ved hjælp af den seneste hologramteknologi, verdens første vindmølledrevet bar og en kæmpe gadefest på Gamle Carlsberg Vej i Valby med over 10.000 besøgende.

Lagkagen kom til Danmark samtidig med Carlsbergs pilsner i slutningen af 1800-tallet. Den første opskrift på en lagkage findes i Frøken Jensens Kogebog, der er fra tiden omkring indvielsen af Den Lille Havfrue, som Carl Jacobsen, bryggerens søn, i sin tid donerede til København. Nu, mere end 100 år efter, har lagkageopskriften rejst over 7000 kilometer, og bliver den 10. november for første gang serveret i Kina til Carlsbergs jubilæumsfest.

Ølhistoriker Bjarke Bundgaard anbefaler, at man drikker en porter til lagkagen.

”Det er supersjovt at tænke på, at lagkagen gjorde sin entré i Danmark samtidig med Carlsberg opfandt rendyrkningsmetoden af gær, og lancerede verdens første kvalitetsøl. Derfor ville jeg som det første prøve at smage lagkagen sammen med den nye Carlsberg 1883, der kom i Danmark tidligere på året, som er brygget på den samme gærstamme som den fra 1883. Jeg har en idé om, at den vil gå ret godt til flødeskummet og byde ind med en smag af mokka og nødder. Alternativt kunne man servere en iskold Gl. Carlsberg Porter” siger Bjarke Bundgaard.

Allerede i 1871 begyndte Carlsberg at brygge en overgæret porter til det danske marked. Senere i 1895 blev øllen genindført som en undergæret porter, og Gl. Carlsberg Porter har fortsat den samme etiket, som dengang blev designet til øllen.

Porteren blev hurtigt populær, især blandt håndværkere og bygningsarbejdere, der værdsatte porterens fylde og høje alkoholprocent på de lange kolde vinterdage.

”Gl. Carlsberg Porter er den ældste eksisterende porter i Danmark, og en vigtig øl i Carlsbergs 170 år lange historie, da den er brygget på Carl Jacobsens opskrift. De fleste ølkenderne kender Gl. Carlsberg Porters rige aromaer af chokolade, lakrids og kaffe, og i dag er den først og fremmest berømmet for at være den perfekte dessertøl, da porterens rige smag matcher flødeskum, lagkage, vanille og chokolade rigtig godt. Den vil gå godt til Carlsbergs 170 års lagkage uanset hvor den spises,” siger Bjarke Bundgaard.

Andre portere, der gør sig godt til lagkage, kunne være Jacobsen Porter eller Aldaris Porteris fra Letland, Alivaria Porter fra Belarus, Baltika #6 Porter fra Rusland eller Black Panther Foreign Extra Premium Stout fra Cambodia. Han peger også på Carnegie Porter eller den økologiske Hingstin Eko Stout fra Nya Carnegiebryggeriet i Sverige. Andre portere, som kan prøves er Lvivske Porter fra Ukraine, Lübzer Schwarzbier fra Tyskland, Sinebrychoff Porter fra Finland, Švyturys Juodas eller Utenos Porteris fra Lithuania, og Okocim Mistrzowski Porter fra Polen.

En alternativ porter kunne også være den spændende, alkoholfrie Super Bock Non-Alcoholic Black fra Portugal, påpeger Bundgaard.

Pressekontakt

For yderligere information, kontakt venligst:

PR Specialist, Danmark

Jacob Bulow Hansen

Email [email protected]